4 Οκτ 2008

Γράφτηκε από: Zero Design

Ο Larry Flynt και η ελευθερία του λόγου



Με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ που βγήκε με το όνομα "Larry Flynt: The right to be left alone" (Σε ελεύθερη μετάφραση "Larry Flynt: Το δικαίωμα του να σε αφήνουν ήσυχο", που δυστυχώς δεν έχω καταφέρει ακόμα να δώ), αποφάσισα να γράψω για αυτόν τον υπέρμαχο του ελεύθερου λόγου της σκέψης και της έκφρασης, τον Larry Flynt.

Ο Larry Flynt είναι ο δημιουργός του πορνογραφικού περιοδικού Hustler που ήταν το πρώτο περιοδικό μαζικής κυκλοφορίας στον κόσμο που έδειχνε γεννητικά όργανα (τα ροζ σημεία της γυναίκας). Το μεγαλύτερο περιοδικό τότε σε κυκλοφορία που απεικόνιζε γυμνές γυναίκες ήταν το Playboy και αυτή ήταν και η διαφορά τους. Όταν κυκλοφόρησε το περιοδικό του η αλήθεια ήταν ότι οι πωλήσεις στα πρώτα τεύχη δεν πήγαν καλά, αλλά για καλή του τύχη κατάφεραν και έπεσαν στα χέρια του γυμνές φωτογραφίες της Jacqueline Kennedy Onassis, στην ηλικία των 41 χρονών. Μετά το τεύχος που κυκλοφόρησαν αυτές οι φωτογραφίες, οι πωλήσεις του Hustler ανέβηκαν κατακόρυφα. Οι αντιδράσεις από την πουριτανική Αμερική της τότε εποχής ήταν σφοδρές και εκεί είναι που άρχισαν και οι περιπέτειες του με τον νόμο και τα δικαστήρια.

Το 1976 ο Charles Keating (δικηγόρος, πολιτικός και τραπεζίτης), ο οποίος ήταν ο ηγέτης ενός κινήματος κατά της πορνογραφίας, πήγε τον Flynt στο δικαστήριο με την κατηγορία ότι το περιοδικό του αλλά και ο ίδιος ήταν χυδαία και άσεμνα. Ο Flynt καταδικάστηκε σε 7 έως 25 χρόνια φυλάκισης. Μετά από 6 ημέρες λόγου μιας τεχνικότητας ο Flynt αφέθηκε ελεύθερος. Αυτό ήταν και το πρώτο χτύπημα κατά της ελευθερίας του λόγου. Ο πόλεμος είχε ξεκινήσει. Ο Charles Keating παρεμπιπτόντως βρέθηκε αργότερα ένοχος για ένα πολιτικό σκάνδαλο το όποιο στοίχισε πολλά εκατομμύρια δολάρια στον Αμερικάνικο λαό.

Το 1978 βγαίνοντας από το δικαστήριο έγινε απόπειρα κατά της ζωής του με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο δικηγόρος του και ο ίδιος να μείνει παράλυτος από την μέση και κάτω. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εθιστεί στα παυσίπονα γιατί δεν είχαν νεκρώσει όλα του τα νεύρα και ένιωθε αφόρητο πόνο. 3 χρόνια αργότερα όμως και μετά από μία επέμβαση ξανά βγήκε στην επιφάνεια. Ο κατά σειρά δολοφόνος και υπέρμαχος της "άριας φυλής" Joseph Paul Franklin παραδέχτηκε από την φυλακή που ήταν για άλλες δολοφονίες ότι αυτός πυροβόλησε τον Flynt γιατί έβγαζε φωτογραφίες με ζευγάρια διαφορετικών χρωμάτων να κάνουνε σεξ. Ο Flynt που άκουσε το τι είπε για την υπόθεση αυτή, πιστεύει ότι αυτός όντως έκανε την επίθεση, όπως το πιστεύουν και αρκετά επίσημα όργανα της τάξης. Παρόλα αυτά όμως δεν καταδικάστηκε ποτέ για αυτήν την υπόθεση ο Joseph Paul Franklin.

Το 1983 τον πήγαν πάλι στο δικαστήριο για να αποκαλύψει ποια ήταν η πηγή, που του έδωσε της κασέτες παρακολούθησης από την υπόθεση του John DeLorean. Αυτές οι κασέτες περιείχαν στοιχεία που ήταν κατά του FBI το οποίο προσπάθησε να παγιδέψει τον John DeLorean για κατοχή και πώληση ναρκωτικών. Ο Flynt εμφανίστηκε στο δικαστήριο με μια Αμερικάνικη σημαία για πάνα και το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 6 μήνες φυλάκισης για αυτόν τον λόγο.



Η πιο σημαντική δίκη του όμως ήταν το 1988. Ο πάστορας Jerry Falwell του είχε κάνει μήνυση για συναισθηματικό πρόβλημα που του δημιούργησε ο Flynt, με μία διαφήμιση που είχε βγάλει στο Hustler το 1983, που άφηνε να ενοήθει ότι η πρώτη σεξουαλική εμπειρία του πάστορα ήταν με την ίδια του την μητέρα μέσα σε μία εξωτερική τουαλέτα. Η υπόθεση έφτασε μέχρι το ανώτατο δικαστήριο οπού και αθωώθηκε ο Flynt. Η απόφαση αυτή ξεκαθάρισε πλέον ότι οι δημόσιες φιγούρες δεν μπορούν να λάβουν αποζημίωση για συναισθηματικά προβλήματα που προκλήθηκαν από μία παρωδία.

Ο Larry Flynt επίσης ποτέ δεν σταμάτησε να μάχεται για την ελευθερία του λόγου, παρ όλες τις δίκες μέχρι και σήμερα. Είχε θέσει και υποψηφιότητα για πρόεδρος για μια μικρή περίοδο.

Η ζωή του μέχρι και τώρα ήταν δύσκολη και περιπετειώδης αλλά μέχρι και την σημερινή εποχή παραμένει ένας αγωνιστής για την ελευθερία του λόγου. Ο Larry Flynt σίγουρα δεν είναι "καλό" παιδί και σίγουρα δεν σας είπα τα πάντα για αύτον, αλλά όπως λέει και ο ίδιος είναι "ο έμπορος βρωμιάς, που νοιάζεται".

Μόλις βρω το ντοκιμαντέρ θα βάλω link. Επίσης η ταινία "Η υπόθεση Larry Flynt" είναι πολύ ωραία και μπορείτε άμα θέλετε να βρείτε από εδώ ώστε να πάρετε μια εικόνα για την ζωή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: