22 Απρ 2008

Γράφτηκε από: Zero Design

SMS με τυπογραφικό λάθος σκότωσε δύο ανθρώπους.



Η 20χρονή Εμινέ και ο 24χρονός Ραμαζάν ήταν ένα ζευγάρι που ήταν στην διαδικασία του διαζυγίου. Εν ολίγοις ο ένας έβριζε τον άλλο όπως κάνουν άλλωστε όλα τα ζευγάρια σε αυτή την φάση. Μόνο που στην περίπτωση τους ένα SMS με ένα τυπογραφικό λάθος λόγου της κακής υποστήριξης της τούρκικης γλώσσας προκάλεσε τον θάνατο τους.

Ο Ραμαζάν έστειλε ένα μήνυμα που έλεγε "αλλάζεις το θέμα κάθε φορά που σου τελειώνουν τα επιχειρήματα.". Η Εμινέ απο την άλλη, λόγο της αλλαγής ενός γράμματος, που δεν μεταφράστηκε σωστά λόγο της κακής γλωσσικής υποστήριξης του κινητού, διάβασε "αλλάζεις το θέμα κάθε φορά που σε γαμάνε.". Η Εμινέ εξοργισμένη έδειξε το μήνυμα στον πατέρα της.

Την επόμενη μέρα ο Ραμαζάν πήγε από το σπίτι της να ζητήσει συγνώμη και να λύσει την παρεξήγηση. Εκεί τον υποδέχτηκαν η Εμινέ, ο πατέρας της και οι δύο αδερφές της με πολύ αιχμηρά μαχαίρια. Άρχισαν να τον μαχαιρώνουν αλλά κατάφερε και ξέφυγε. Η Εμινέ τον κυνήγησε και εκεί ο Ραμαζάν κατάφερε να βγάλει το καρφωμένο μαχαίρι από πάνω του και να την μαχαιρώσει και αυτός.

Ο Ραμαζάν κατάφερε να βρεθεί από την αστυνομία και να σωθεί αλλά η Εμινέ πέθανε όσο περίμεναν οι δικοί της το ασθενοφόρο. Αργότερα ο Ραμαζάν αυτοκτόνησε στην φυλακή μόλις κατάλαβε τι είχε κάνει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έχει δημιουργηθεί τέτοια παρεξήγηση λόγο ορθογραφικού λάθους. Πάντως είναι γενικό φαινόμενο ότι η συνεννόηση μέσω γραπτού λόγου είτε αυτός είναι μέσω SMS, chat, email και άλλα μέσα τείνει να δημιουργεί προβλήματα και παρεξηγήσεις εκεί που δεν υπάρχουν.

Από δω και πέρα προσοχή. Δεν σημαίνει ότι αυτό που γράφεις ο άλλος θα το διαβάσει όπως περιμένεις εσύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: